Wratten komen vaak voor. 10% van de Nederlanders en maar liefst 33% van de basisschoolleerlingen heeft er weleens last van! Wratten kunnen vervelend en hardnekkig zijn. Soms zijn ze zelfs een bron van schaamte en ongemak. We snappen dat je er zo snel mogelijk van af wilt.
Wratten zijn kleine, goedaardige, ruwe uitgroeisels van de opperhuid die meestal veroorzaakt wordt door het (HPV) humaan papillomavirus.
Dit virus is besmettelijk en kan worden overgedragen via direct contact, maar ook via voorwerpen zoals een handdoek of een vloer. In met name zwembaden en gymzalen, waar veel op blote voeten gelopen wordt, kan het virus zich gemakkelijk verspreiden.
Er zijn verschillende soorten wratten. De 'gewone wrat' en de 'voetwrat' komen het meest voor. De gewone wrat kan voorkomen op je handen, knieën en romp, maar ook op de voeten.
Kenmerkend voor dit soort wratten is dat deze naar buiten groeit en een bloemkoolachtig, ruw bobbeltje is. Deze wrat is meestal pijnloos.
De voetwratten
Kenmerkend is dat over het algemeen voorkomen op de zool van de voet. Voetwratten groeien naar binnen en kunnen daardoor pijnlijk zijn. Omdat deze wrat naar binnen groeit, kan de behandeling langer duren tot hij verwijderd is. Meestal verdwijnen wratten van zelf weer. Maar dat kan wel even duren: pas als het afweersysteem van het lichaam het virus onder controle heeft, verdwijnen de wratten. Dit kan soms tot 2 jaar duren! Als het afweersysteem het virus niet onder controle krijgt, kan je jarenlang last hebben van wratten.
Tips bij wratten
Wratten zijn besmettelijk. Het virus dat wratten veroorzaakt bevindt zich vaak in warme en vochtige ruimtes. Het verspreidt zich gemakkelijk via (in)direct contact. De onderstaande tips zijn om deze verspreiding te voorkomen.
- Zorg ervoor dat je in openbare (zwem)badruimtes, douches, gym- of sportzalen altijd slippers of iets anders aan je voeten hebt;
- Was en droog je handen en voeten altijd goed af, vooral nadat je wratten hebt aangeraakt;
- deel je schoenen nooit met anderen;
- alhoewel het in een gezin lastig kan zijn, is het advies geen handdoek onderling te (delen) gebruiken;
- was hand- en theedoeken op minimaal 60 graden;
- als je wratten hebt, probeer dan niet aan wratten te krabben want het bovenste laagje is heel besmettelijk.